Kauw 20 x 30 2018 700Kauwtje in de winter (2018)
Olieverf op doek 24 x 30

(Klik op het plaatje voor een vergroting)

Kauwtjes zijn grappig en slim. Ze komen het hele jaar door in onze tuin eten uit de graansilo waarin ik ook gedroogde meelwormen stop. In de winter zijn het overigens andere vogels dan zomers. Hoe ik dat weet? Ik herken ze aan hun veren!
De kauwenfamilie woont hoog in de eikenbomen in de straat achter de onze. Soms nestelen ze in de schoorsteen van een van de oude huizen daar. Dan worden ze verdreven. Dat is misschien ook een reden waarom er soms een andere familie komt. Ik ben dan wel benieuwd waar de ‘oude’ kauwtjes blijven.

Twee jaar geleden was er een jonge kauw die heel dichtbij kwam, haast uit mijn hand at. Hij had een slingerend loopje en was veel alleen. Ik heb hem na die winter niet meer gezien. Een jaar later was er een rustige grote wijze kauw met veel wit in haar verenkleed. Ik zeg ‘haar’, maar weet niet of het een vrouwtje was. Ook zij kwam niet meer opdagen. We hebben geen strenge winters gehad, dat maakt het raadsel waar ze blijven des te groter…

De kauwen komen in groepjes en eten in rangorde. De ouders eerst. Zij laten expres ook zaden vallen, die de jongere vogels vanaf de grond oppikken. De silo hangt naast een rozenstruik, wat het gemakkelijk maakt om te eten, ze gaan gewoon op de tak zitten, het dichtst bij de silo. Ze maken veel lawaai tijdens het eten, iedereen wil aan de beurt komen en de jongen bedelen vanaf de grond om voer .

Kauwtjes hebben een prachtig verenkleed, dat blauw- groen- zwart oplicht in de zon. Hun kop is zwart met grijs en die laatste kleur loopt door in de nek. Hun ogen zijn blauw.